Sunday, January 17, 2016

Nagu naistepäev

Ei hakanud keegi meid sellel päeval kohviga äratama ega lilli pihku suruma, hoopis tuli naistantsijail koguneda Märjamaa rahvamajja, kus Tiiu Pärnits Raplamaa naisrühmadele "Viire takka" tantsu õpetama asus. Oli naksakaid naisi Kärust, Kaiust, Raplast, Järlepast ja kus kõik veel, et ühiselt maakonnapeoks tantsuks juhtnöörid kätte saada. Meie olime võõrustajatena 100%-lt rivis. No olgu, valetan, sest alguses ei olnud meil Reet2 kohal. Aga siis, pärast tunniajast hilinemist, selgus, et salaja sissehiilimisest ei ole kasu. Aga järgemööda!
Karin juhatas tantsupäeva sisse ja andis sõnajärje Tiiu Pärnitsale, kes natuke rääkis nii tantsu "Viire takka" autorist Kai Leetest kui ka tantsu enda sünniloost. Olla Kai Leete sõitnud mandrilt Muhule ning silma olid jäänud linnud, kuidas nad sujuvalt kolmnurki moodustavad, küll ühtpidi, küll teistpidi, kuidas laine loksus, tuul mängis. Nii ongi merekauge temperamentse lõunaeestlase loodud tants sujuv ja voolav kulgemine, taktimõõtki harjumatu 4/5.
Algas mitmetunnine töö tantsu kallal. Oli neid rühmi, kes seda on ammu tantsinud või ka 2009. aasta tantsupeol sellega tantsumurul käinud, oli neid, kes pole seda veel tantsinudki. Jaotusime ühtlaselt saali peale laiali ja alustasime kombinatsioonide õppimist - ikka sõudmine, pööre taha, "mina siin!" ja jälle sõudmine, pööre ette, "mina siin".  See "mina siin" oli koht, kus kombinatsiooni lõpus sirutad end välja ja lööd seeliku laiali, justkui hõigates - "Vaadake mind, mina siin!"
Kuidas tuleb välja kõnd ringil, kui on vaja end lausa valusalt välja kallutada? Kuidas kaela sirutada, kuidas 8 mm õlgu langetada? Pisiasjad, kuid mis annavad palju juurde. Reet2 saabus kesk suurt drilli kohale ja sokutas end sujuvalt töösse. Aga hilinejatel on hilineja palk, kohe jäi soojenduseta tantsuringi karanud Reeda sirutamata kael juhendajale silma. Õnneks kompentseeris Reeda sügav kallutus välja eelmise puuduse ja Reet2 seati väljakallutuse musternäidisine meile eeskujuks. Aga see seik oli tõenduseks, et salaja ei sünni midagi :)
Vahepeal tegime imeväikse pausi, et soovijad saaks lonksukese juua või vajalikes ruumides käia, seejärel läks töö edasi. Lõpuks tantsisime tantsu läbi. Et kõik saaks rahulikult harjutada, siis meie läksime lavale. Kahjuks oli aeg meie ridu hõrendanud ning Reet 1 oli ka saali ühte rühma haaratud, siis meil laval oli hoolimata tantsu tundmisest natuke susserdamist. Lahkunud olid Grete ja Aini, Reet1 oli saalis ning Kerly tantsis Grete kohta. Seega tuli natuke kohaneda ja nuputada, kuhu jätta auk, kus üleastumisel tühikud jätta jne. Nalja sai ikka ka toredate väljenditega, kui Tiiu käskis nurka põit vedama hakata :). Kokkuvõttes saime tõhusa treeningu ja pea kõikidele "Viire takka" tantsuga seotud küsimustele vastused. Lõpuks tegime ühisringi, kus üksteisele kooris head soovisime, seejärel asusid naised lumisele koduteele -  kes Kaiu, kes Rapla, kes Kärusse, kes kodusele Märjamaale. Meile oli Karinilt saatjaks hõige, et järgmisel teisipäeval teeme kauem trenni...

No comments:

Post a Comment