Monday, June 27, 2016

Pastlaneeduse päev

23.juunil korraldati võidupüha ja Võnnu lahingu võidu auks Märjamaal Maakaitsepäev. Meie olime lahkesti palutud koos "Lustiliste" rühmaga sissejuhatama päeva ühte olulisemat hetke, mil maavanem Võrust saabunud võidutuld vallajuhtidele jagab.
Et tähtsal päeval esinduslikud olla, siis oli meil prooviaeg eelmisele päevale kella 19.30 kokku lepitud. Kuna "Hopsani" Milvil oli allkorrusel sünnipäevapidu, siis meie pidime proovima Ly galeriis. Olud olid küll kitsamad, kui tavaliselt, kuid tegu oli ju tantsude meeldetuletusega, seega polnud hullu midagi. Pigem sõbralik küünarnukitunne aitas proovil lõbusamalt kulgeda. Leppisime siis repertuaari kokku, mida esineda. Kuna Marge oli kaugel, siis pidid vakantsed tantsijad tema kohta täitma: Anne "Oih polkas", Aini "Upa-upas", mina "Simmanipolkas" ja Reet 2 "Valsis". Hakkasime siis vanu tantse meelde tuletama. Selgus, et isegi rivistuse järjekord ei tule enam meelde, mis tantsust endast siis saama hakkab?! "Valsis" üritas Grete mulle selgeks teha, et minu koht ei ole tema ja Kerly vahel, kuid tutvustasin end Taimina ja siis oli Grete mind nõus minu kohale lubama :)
Kui lugemise järgi tantse läbi tegime, siis oli segadust kui palju, kuid kui muusika peale pandi, siis loksus kogu tants iseenesest paika ja kaastantsijad suutsid uustantsijat aidata õige koha leidmisel. "Oih polka" algrivistus tekitas taas segadust. Mina olen endale selgeks teinud, et mul on selles tantsus PPP ehk parem puus publikus. Kuna peegel oli publik, siis seisin täis veendumust rõduukse juurde ja keeldusin sealt lahkumast. Lõpuks reastusid teised ka selle järgi paika ja -  oh seda imet! - tantsisimegi tantsu õiges suunas ära. Ene siis püüdis ka meelde jätta mingi valemiga, kuidas tema suunda valima peab, seega võttis ta ka PP aluseks - paled publikusse! Peaasi, et Kino-Antsulikult tagapalesid meelde ei jäta :D. "Oih polka" oli alguses jälle "Oh ja Ah polka", sest kuidas sa Annel uut kohta aitad tantsida, kui endalgi suurt meeles pole. Kuid õnneks tegime keerulised kohad mitu korda lugemise järgi läbi, et meenutamisele lisaks ka kinnistumine toimuks. Kui esinemise tantsud sai läbi tehtud, siis pidasime ühe väikese nõu, sest meile oli kutse Varbola Puul esinemiseks. Arutasime mis ja kas ning otsustasime esineda, sest tundus, et kõik kohalolijad said minna. Või kalendrite puudumisel ei mäletanud takistusi, mis segaks minekut. :) Seega on meil august taas tantsukuu, sest augustis esimestel päevadel alustame folgiga, siis Varbola Puu vahele ja kõige otsa peaks tulema hooaega lõpetav tantsusaun.
Kuna folgile jutt läks, siis tegime prooviõhtu lõpetuseks läbi ka "Vigala reilenderi", sest see on naisrühmade üks tantse folgi peakontserdil. Karin tahtis proovida, mis siis saaks, kui kogu rühm tiisleid näiteks ühes suunas teeks. Siis läks katsetamiseks, mis siis saaks, kui pool rühma teeks ette tiislit, pool aga küljele. Peaaegu sama, mis tavatantsus, kuid selle erinevusega, et tiislid ette ja kõrvale ei tule vaheldumisi vaid kolm paari järjest tuleks ette ja kolm paari järjest küljele. Kui aus olla, siis polnud hullu midagi. Saime igasuguste tiisliteta vähimagi vaevata hakkama. Ainult tuleb meeles pidada, kes ja millal kohta vahetab. Karin pidi siis kodus nuputama, kas jätab tantsu vanaviisi, teeb ühte- või teistpidi, või mõtleb takkatraavi mingi uue variandi välja. Meiega saab katsetada, kuid teised rühmad peavad ka ära suutma õppida meie väljamõeldised. Ühesõnaga - tegime erinevaid inimkatseid ja eks esimeses folgiproovis näeb, millega Karin meid üllatab. Seekordne lühike proov venis taas 2-tunniseks, sest lobisemine ja katsetused venitasid kiirproovi tavaproovi pikkuseks.
Esinemispäev oli päikeseline ja kuum. Rahvas oli õhukestes ja lühikestes riietes, et nautida paraadi, teha kaasa erinevaid militaarseid tegevusi.  Meie aga olime kaunilt oma täisvillastes ansekülades, sest "Viire takka" tantsus on need väga uhked lahti tõmmata. Ei anna sellist efekti meie märjamaad ega linased kleidid. Seega tantsuilu nimel olime paraadvormis kohal, soojad suusamütsid peas, kuigi linane kleit oleks natukenegi õhutust võimaldanud. Enne esinemist kogunesime üleval Ly galeriis, et võimalusel üks väike tants läbi teha. Anne vaikselt arvas, et korra võiks ju kindlustundeks vähemalt "Oih polka" läbi teha. Aga Karin tegi proovi "Lustilistega" ning eeldas, et eelmisel päeval proovitu peaks meeles olema küll. Mina olin kohale tulnud kingades ning lapitud paeltega pastlad targu koju jätnud, sest ma ei olnud kindel, kas paelad tantsuvalule vastu peavad. Teised kõik olid kenasti pasteldes, kuid selgus, et tegin õigesti, et neid ei pannud, sest sellel esinemisel tabas meie rühma pastlaneedus. Päike lõõskas kenasti taevast, meie alustasime "Viire takka" tantsuga.
Keset tantsuplatsi oli päästeka demoesinemisest kenake veeloik. Miskipärast jõudsime oma kükitustega  mitmel korral selle loigu juurde ja kuna käed on kenasti ühendatud, siis seeliku tõstmisest ei saanud juttugi olla. Tantsisime aga rõõmsalt edasi, päike ülevalt praadimas, märg seelik vastu pahkluid pekslemas. No ja siis hakkasid pastlad trikke tegema! Külli ei ole oma pasteldega siiani sõbraks saanud, lisaks temale lõi kampa seekord Anne. "Oih polka" tal niigi uue kohaga, nüüd veel pastlatrall otsa! Pastlataltsutajate seltskonnaga liitus veel Kerly. Seega oli segavaid faktoreid igasse tantsu. Kuna me seisime oma villakleitides keset lõõskavat päikest, siis mingi hetk hakkasin ma tundma, et nüüd on küll mingi jama. Kaks võimalust - kas ealised iseärasused või sai seda päikest villases kleidis liiga palju nauditud. Igatahes hakkasid külmavärinad ja kergelt pehme tunne tikkus ligi. Aga tantsida oli veel "Simmanipolka"... Ära me selle polka tantsisime, mis sellest, et käed lahti libisesid paaril tantsijal, pastlapaelad mõnel tuules lehvisid, mõnel nägu palavusest pahupidi, kuid ikkagi loopisime jalgu nii kõrgele, kui pidi, ja naeratasime kurgumandlite välkudes!
Fotod: Annika Tammus, Tarmo Tammus
Pärast selgus, et ka teistel oli  villastes undrukutes  ülekuumenemine liiga teinud ja viimane tants oli paras päikesepistepolkaks ümber ristida. Aga "Viire takka" oli olnud ilus ka tagantpoolt... :D

No comments:

Post a Comment